- Je bohaté na zdravé tuky
Avokádo je bohaté na zdravé tuky ako napríklad mononenasýtené tuky. Tieto tuky sú veľmi dôležité na zníženie rizika vzniku srdcových infarktov a mŕtvice, a taktiež na zníženie hladín LDL cholesterolu v krvi.
- Podporuje telo v boji proti nadváhe
Avokáda sú skvelým prínosom do akéhokoľvek stravného plánu. Podľa štúdii publikovanej v žurnáli Nutrition Journal, už polovička avokáda na obed pomôže v strate váhy u ľudí trpiaci nadváhou. Jedným dôvodom je skutočnosť, že avokádo je plné vláknin a tak pocit plnosti bude dlhší.
- Udržanie krvného tlaku
Avokáda sú bohaté na draslík, jeden z najdôležitejších minerálov na minimalizovanie účinkov sodíku na telo. Jedno avokádo obsahuje 28% odporučaného množstva draslíka na deň. Avokáda taktiež obsahujú vysoké množstvo zdravých tukov, to je teda dôvod prečo by ste mali znížiť príjem tuku z iných potravín, aby ste vyrovnali hladinu tuku. Podľa americkej asociácii srdca je tento prírodný zdroj draslíka veľmi prospešným pre udržanie krvného tlaku v norme.
- Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie
Vysoká hladina cholesterolu v krvi zdvojnásobuje riziko vzniku srdcovej choroby, v USA ovplyvňuje táto choroba jedného z troch Američanov. Experti na zdravie odporúčajú jesť avokádo na pravidelnej báze aby sa tak znížila hladina LDL cholesterolu v krvi a zlepšilo sa zdravie srdca. Avokáda pôsobia na mnohých úrovniach zlepšovania kardiovaskulárneho zdravia. Toto ovocie:
- Znižuje krvné triglyceridy
- Znižuje celkovú úroveň cholesterolov
- Znižuje LDL cholesterol (ten zlý)
- Zvyšuje HDL cholesterol (ten dobrý)
- Je bohaté na živiny
- Zlepšuje absorpciu živín
- Zlepšuje absorpciu antioxidantov
- Chráni proti cukrovke
- Znižuje bolesti artritídy
- Znižuje zápaly
- Zlepšuje zdravie očí
- Skvelý prídavok k strave pre tehotné ženy
- Ochrana proti rakovine
- Spevňuje kosti
- Zlepšuje trávenie
- Zlepšuje náladu
Avokáda obsahujú široké spektrum živín, vrátane 20 minerálov a vitamínov:
Vitamín C – 33%
Vitamín E – 21%
Vitamín B6 – 26%
Vitamín K – 53%
Meď – 19%
Listová kyselina – 41%
Draslík – 28%
Kyselina pantoténová – 28%
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.