Rady, Zdravie

Ponúkame návod na raňajky, ktoré Vás nielen zasýtia, ale Vám zároveň aj dodajú dostatok energie na celé dopoludnie, naštartujú metabolizmus a k tomu ešte aj podporia chudnutie!

Všetci sme už počuli o tom, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Väčšina ľudí si však myslí, že úplne stačí mať akékoľvek raňajky, aby sme si udržali zdravie. Tak tomu však nie je. V takom prípade musia obsahovať 5 špecifických druhov potravín, o ktorých si viac povieme v našom dnešnom článku.

1. Bielkoviny

Bielkoviny, nazývané aj proteíny, patria medzi najsýtejšie a nutrične jedny z najdôležitejších súčastí našej stravy. Keď je žalúdok prázdny, vylučuje látku ghrelín. Pri roztiahnutí sa jeho sekrécia zastavuje a následne sa vysielajú signály do mozgu, aby žalúdok začal produkovať tráviace šťavy. Štúdie ukázali, že konzumácia bielkovín výrazne ovplyvňuje práve produkciu ghrelínu. Zvlášť vtedy, ak ich zjeme na raňajky, hladina ghrelínu sa znižuje a tým pádom dlhšie nepociťujeme hlad, čo výrazne pomáha pri chudnutí.

Medzi potraviny bohaté na bielkoviny, ktoré sú vhodné na raňajky patria:

  • orechy a semená
  • jogurty
  • vajíčka
  • proteínové nápoje v prášku
  • bio arašidové maslo

2. Nahraďte sladké kyslým

Sladké raňajky ako sú napríklad prisladzované cereálie, chlieb či iné pečivo výrazne zvyšujú hladinu krvného cukru. Ak vám neprekáža, aby ste na raňajky mali zohriatý včerajší obed alebo večeru obsahujúce marinované mäso, kľudne si ho dajte na raňajky. Výborne vás zasýti na celé dopoludnie a čo je najdôležitejšie, nezvýši vám krvný cukor.

3. Pridajte tuk

Aby ste sa zasýtili na čo najdlhšie, pridajte do vašich raňajok zdravé tuky. Tie vám dodajú energiu na celé dopoludnia. Ale pozor, neplatí to na všetky tuky, ale len na tie zdravé ako sú:

  • avokádo
  • kokosový olej
  • mandľové maslo
  • ľanový olej
  • maslo
  • semená a orechy

Pridanie zdravých tukov si nevyžaduje žiadne špeciálne recepty. Stačí, ak si vyššie spomenuté potraviny pridáte do vašich bežných raňajok.

4. Pridajte zeleninu

Zelenina je bohatá na vlákninu, ktorá zlepšuje prechod potravy črevami a tým aj trávenie. Okrem toho má len málo kalórií a neovplyvňuje krvný cukor. Preto by ste zeleninu mali jednoznačne zaradiť medzi vaše potraviny, ktoré konzumujete na raňajky.

5. Surové vločky namiesto opražených

Ak predsa len obľubujete na raňajky cereálie a zvlášť ovsené vločky, tak si namiesto opražených dajte klasické nespracované. Do opražených vločiek sa totiž zvyčajne pridáva cukor, aby boli chutnejšie. Bežné vločky dochuťte napríklad orieškami. Ich výhodou je, že obsahujú tie isté výživné látky, dodávajú pocit zasýtenia a zároveň oproti praženým vločkám predchádzajú prudkému nárastu a pádu hladiny krvnej glukózy.

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>