Rady, Zdravie

Určite viete že púpava lieči! Pozrite sa s nami, čo všetko.

Natrhajte si ju však v miestach, ktoré nie sú znečistené, teda mimo ciest a iných zdrojov možnej kontaminácie škodlivými látkami.

Všetky časti púpavy majú medicínske vlastnosti, preto je dobré ju zo zeme vybrať pomocou nožíka celú, vrátane koreňov.

<strong>Listy púpavy</strong> sú výborné do šalátov a môžete ich zmiešať s vajíčkami alebo zemiakmi. Púpavové listy obsahujú viac vitamínov než paradajky či špenát. Majú väčšie množstvo betakaroténu ako mrkva a sú tiež bohatým zdrojom ostatých dôležitých výživných látok. <strong>Stonky púpavy</strong> prečisťujú krv, zmierňujú problémy so žalúdkom, regulujú metabolizmus a stimulujú funkciu žlčníka. V rôznych zdrojoch ľudovej medicíny sa odporúčajú aj ako silný liek na cukrovku. No a mlieko zo stoniek, ktoré sa považuje za škodlivé, je naopak výborné na odstraňovanie a liečbu bradavíc. <strong>Kvety púpavy</strong> sa zasa používajú na výrobu sirupu, ktorý prečisťuje krv, posilňuje ju, zlepšuje trávenie a zmierňuje prejavy kašľu a nachladenia.
<h2>Ako si vyrobiť púpavový sirup??</h2>
Natrhajte približne 400 púpavových kvetov, vložte ich do veľkého zaváraninového skla (alebo viacero menších) a zalejte ich 3 litrami vody. Potom pridajte 4 citróny a 4 pomaranče pokrájané na plátky a zmes nechajte postáť 24 hodín. Na druhý deň preceďte zmes cez látku a tekutinu prelejte do hrnca. Pridajte 4 dcl cukru, zamiešajte aby sa rozpustil, priveďte to do varu a na miernom ohni varte približne 90 minút. Často miešajte. Po dovarení, keď už sirup zhustne, odstavte oheň a prelejte sirup do sterilizovaných sklenených nádob (lejte pomaly, aby skla nepraskli od tepla).
<h2>Ako si vyrobiť púpavový čaj?</h2>
Natrhajte listy púpavy a vysušte ich na vzduchu. Z vysušených listov si potom bežným spôsobom pripravte púpavový čaj. Čaj pite vždy čerstvý, môžete si ho dosladiť medom. Med však pridávajte a čaj miešajte vždy len drevenou, nie kovovou lyžičkou.
<h2>Koreň púpavy lieči rakovinu?</h2>
Mocné liečivé účinky púpavy sú známe už po celé storočia. V súčasnosti však najnovší vedecký výskum ukázal, že jej koreň je aj účinným liekom na rakovinu. Pre využitie koreňa na liečbu je nutné ho očistiť, ošúpať, narezať na malé kúsky a vysušiť na čerstvom vzduchu pre budúce použitie. Konkrétne je potrebné ho rozložiť na veľkú tácku alebo plech z rúry, umiestniť na suchom mieste s dostatočným prísunom čerstvého vzduchu a nechať sušiť 13 až 14 dní. Hneď ako sa korienky stanú na dotyk v rukách krehké, sú už dostatočne suché. Uskladňujte ich v sklenených uzatvárateľných nádobách na suchom a tmavom mieste, maximálne 12 mesiacov.

Koreň púpavy prečisťuje obličky, žlčník, pečeň a lymfatický systém. Využíva sa preto nielen pri liečbe rakoviny, ale aj pri ochoreniach ako:
<ul>
<li><strong>žlčové kamene</strong></li>
<li><strong>artritída a reuma</strong></li>
<li><strong>zápcha</strong></li>
<li><strong>žltačka a iné ochorenia pečene</strong></li>
<li><strong>akné a ekzémy</strong></li>
</ul>
Koreň púpavy je tiež extrémne vhodný na liečbu ženských ťažkostí, hlavne pri predchádzaní ochorení prsníkov ako sú rakovina, cysty, tumory či problémy týkajúce sa produkcie materského mlieka a kojenia.
<h2>Recept na čaj z koreňa púpavy</h2>
Vezmite 10 gramov (4 čajové lyžičky) sušeného púpavového koreňa, vložte ho do hrnca a zalejte 0,6 litrom vody. Priveďte vodu do varu, zmiernite oheň, prekryte prikrývkou a na miernom ohni povarte 5 až 10 minút. Potom nechajte čaj vychladnúť. Užívajte 3 poháre denne (3 x 2 dcl).

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>